Naar nieuws overzicht

MISSION DESCRIPTION ID: 49272

Freelancer en Wet DBA

Laura
27-11-2024

Beste Bright Freelancer,

Je kunt er niet omheen tegenwoordig; de Wet DBA. De Belastingdienst gaat strenger te controleren op 'schijnzelfstandigheid' onder ZZP'ers. Schijnzelfstandigheid wordt door hen gezien als de situatie waarin freelancers/ZZP'ers afspraken hebben met bedrijven die meer lijken op een dienstverband dan op inhuur van een zelfstandige (de arbeidsrelatie/werken onder toezicht van..). Er is inmiddels al zo veel geschreven over de reden van deze handhaving dat wij jullie daar niet verder mee gaan vervelen. Maar wel belangrijk natuurlijk: wat doen wij vanuit BrightSourcing al die tijd al voor jou op dit vlak?

Wat doen wij al?

Sinds de oprichting van BrightSourcing in 2016 zijn wij NEN4400-1 gecertificeerd. Juist deze certificering is gericht op de ketenaansprakelijkheid (en dus eigenlijk al die tijd al wet dba-proof!). Wij worden hierin ge-audit door een onafhankelijk partij die onder meer op de volgende wet DBA gerelateerde zaken let:

Contracten
  • Voldoen deze aan de eisen van de belastingdienst conform wet DBA (zowel richting jullie als onze klanten).
  • Wordt hier niet gesproken over ‘ter beschikking stellen van arbeidskrachten’.
  • Wordt hier gesproken over een opdracht ipv een functienaam.
  • Staat er duidelijk dat er een arbeidsrelatie vermeden wordt.
  • Doen wij de ondernemerscheck (dat laatste door jullie in te vullen formulier in onze contracten).
Afdrachten premies
  • Hebben wij de brief die jullie vanuit de belastingdienst opvragen voor ‘bewijs betalingsgedrag’ (over je afdrachten, of je die netjes en op tijd betaald) in file staan. M.a.w.: doen wij een check op het feit dat jullie netjes de benodigde afdrachten doen...

Verder proberen wij onze klanten op te voeden door ook goed door hun contracten te gaan en deze zaken aan te passen waar mogelijk. We zijn momenteel weer afspraken met de verantwoordelijke bij de klanten aan het inplannen om hier nogmaals het gesprek over aan te gaan en dit ook vast te leggen voor de toekomst.

Proactief rug-aan-rug dekking

Ook denken wij dat we door onze contracten aan de ene kant (met daarin de opdrachtomschrijving zoals we die altijd al aanhouden) en een meer reguliere check aan de andere kant (en dit vastleggen en in dossier plaatsen) we ook richting de belastingdienst goed kunnen laten zien dat er daadwerkelijk een opdracht aan ten grondslag ligt en we deze ook gezamenlijk blijven checken. Ja, dit geeft iets meer papierwerk (waar we dat juist graag terug wilde dringen), maar geeft ons allemaal wel een solide gespreksbasis wanneer de belastingdienst aanklopt voor een check.

Wat kun je zelf doen?

Als doorgewinterde zelfstandig ondernemer weet je het natuurlijk al maar voor de zekerheid geven we een kort overzicht. Daarnaast is het belangrijk dat je uiteraard de actuele wetgeving volgt en indien nodig advies inwint bij een belastingadviseur of jurist.

  • Werk met meerdere opdrachtgevers
    Door met meerdere opdrachtgevers te werken, versterk je je positie als onafhankelijke ZZP’er. Dan is het minder waarschijnlijk dat de Belastingdienst jou als een “schijnzelfstandige” ziet die eigenlijk in loondienst werkt.
  • Facturering en administratie
    Zorg dat je facturen verstuurt die aan de algemene eisen voldoen en je je administratie op orde hebt, zodat je bij een controle kunt aantonen dat je daadwerkelijk als zelfstandige werkt en netjes op tijd je afdrachten doet.
  • Oprichten en werken via een B.V.
    Voor sommige opdrachtgevers kan werken via een B.V. als voordeel hebben dat zij minder strikt op de Wet DBA hoeven te letten, omdat je al als een zelfstandig bedrijf opereert (waar je dan in loondienst bent en dus jouw afdrachten moet doen). Toch moet je nog steeds voorkomen dat er een gezagsverhouding ontstaat en het belangrijk is om niet te afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. De keuze hangt af van jouw situatie, inkomsten, en risico’s. Laat je goed informeren door bijvoorbeeld een accountant en/of belastingadviseur om te bepalen wat haalbaar is voor jouw specifieke situatie.
  • Werken via onze BrightGeneration model
    Zoek je meer zekerheid als ZZP’er maar je wil je je flexibiliteit en inkomsten behouden, dan is ons BrightGeneration model mogelijk een interessante optie. Deze constructie biedt een soort middenweg tussen loondienst en zelfstandig ondernemen; je bent dan in loondienst bij ons met een vast basissalaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daar bovenop verdien je dan minimaal 70% van de marge die per maand behaald wordt voor je inzet! Mocht je hier vragen over hebben, neem dan zeker contact met ons op zodat we samen kunnen bekijken of dit iets is wat bij je past. 

Kortom er zijn veel zaken die je zelf kun regelen om ervoor te zorgen dat je Wet DBA-proof bent! Vanuit Bright zullen we de ontwikkelingen rondom de Wet DBA goed in de gaten blijven houden en je op de hoogte houden mochten hier noemenswaardige ontwikkelingen in zijn. Voor nu maken wij ons eigenlijk niet te veel zorgen daar we een sterke positie hebben doordat we altijd al ge-audit zijn op dit onderwerp. Wel moeten we gezamenlijk goed blijven letten op de manier waarop we zaken afspreken in de contracten en hoe we dit kunnen blijven aantonen. Dan moet het helemaal goedkomen en pakken we lekker door in 2025 en beyond!

Heb je vragen of wil je nog wat advies over jouw situatie? Je weet ons te vinden!

Groet,

Team BrightSourcing